כלי נגישות
- הגדלת גודל גופן
- הקטנת גודל גופן
- חזרה לגודל גופן מקורי
- ניגודיות כהה
- ניגודיות בהירה
- שחור-לבן
- איפוס ניגודיות
- ניווט מקלדת
- פונט קריא
- קו תחתון לקישורים
הדו"ח עדיין ריק, יש לשמור אליו מידע לפני צפייה בו
את/ה בטוח/ה?
כל התוכן שהזנת במסגרת דיווח זה ימחק ולא ניתן יהיה לשחזרו
בתי גידול סלעיים, או שוניות סלעיות (rocky reefs), נחשבים לבתי הגידול הטבעיים העשירים ביותר מבחינה ביולוגית בים התיכון.
השוניות הסלעיות מאכלסות מאות מינים של צמחים (אצות) ובעלי חיים (חסרי חוליות, דגים, וגם אתר תזונה לצבי ים). מקור העושר הוא היותן של השוניות “אי של יציבות" בסביבה דינמית וסוערת. אי יציב זה מאפשר ליצורים להתיישב על מצע המורכב מתצורות סלע מגוונות (לדוגמה, משטחי סלע, כוכים, מערות וסדקים, וגם מחילות בתוך הסלע), שכל אחת מהן מהווה בית ליצורים בעלי מאפיינים שונים. כלומר – בשוניות הסלעיות יש מגוון רחב של גומחות אקולוגיות.
השוניות הסלעיות הן המערכת האקולוגית העשירה ביותר ביצורים חיים בים התיכון, קצת בדומה למקבילותיהן בימים הטרופיים – שוניות האלמוגים. לדוגמא, בפיסת סלע אחת במשקל 1 קילו שהוצאה מהשונית הסלעית נמצאו 39 מינים של אצות ובעלי חיים החיים על ובתוך הסלע. מאות מינים של בעלי חיים ואצות מוצאים את ביתם בשוניות הסלעיות, בשלל צורות וצבעים, תוך קיום מארג חיים מורכב של קשרי גומלין ביניהם.
השוניות הסלעיות מספקות שירותים רבים לרווחת האדם ובהם דגה ,תיירות ונופש ,
והגנה על מצוקי החוף מפני שחיקת הגלים. חסרי החוליות שגדלים על גבי הסלעים מהווים מקור לבידוד של תרופות חדשות.
מעבר לתועלת שמספקות השוניות הסלעיות לאדם, שלמותן חשובה לשמירת המגוון הביולוגי הייחודי – שחלק רב ממנו אינו קיים בבתי גידול אחרים בים התיכון.
ממצאים עדכניים מצביעים על הדרדרות מדאיגה במצבן האקולוגי של השוניות הסלעיות, לדוגמה היכחדות של מספר מיני מפתח, כגון הרכיכה ארגמנית אדומת פה היעלמות מינים מקומיים והשתלטות של מיני בעלי–חיים זרים פולשים. במרבית השוניות הסלעיות נצפית חברת דגים דלה במספר המינים המסחריים ובגודל גוף של הפרטים.
האיומים על המגוון הביולוגי בשוניות הסלעיות כוללים דיג לא מבוקר – שפוגע בזמינות הדגה ולעיתים אף פגיעה ישירה בבית הגידול עצמו, פיתוח תשתיות מואץ שגורם להרס של בית הגידול, מינים זרים פולשים ושינויי אקלים.
לחלק מהאיומים על המערכת האקולוגית, כמו דיג יתר, פגיעה פיזית בשל פיתוח תשתיות וזיהום ממקורות יבשתיים ישראליים, ניתן לתת מענה ישיר. חלק מהאיומים, כמו שינוי אקלים ופלישות ביולוגיות, מצויים מחוץ לתחום ההשפעה הבלעדי של מדינת ישראל. לפיכך, המענה הטוב ביותר לאתגר שהם מציבים, הוא לשמור על בריאותה וחוסנה של המערכת האקולוגית באמצעות הפחתת הלחצים הישירים לעיל, והגנה על השוניות הסלעיות במסגרת שמורות טבע, מכיוון שבית גידול שלם ומוגן יותר יהיה גם עמיד יותר להשפעות חיצוניות.
להרחבה בנושא הים התיכון – בקרו באתר החצי הכחול