כלי נגישות
- הגדלת גודל גופן
- הקטנת גודל גופן
- חזרה לגודל גופן מקורי
- ניגודיות כהה
- ניגודיות בהירה
- שחור-לבן
- איפוס ניגודיות
- ניווט מקלדת
- פונט קריא
- קו תחתון לקישורים
הדו"ח עדיין ריק, יש לשמור אליו מידע לפני צפייה בו
את/ה בטוח/ה?
כל התוכן שהזנת במסגרת דיווח זה ימחק ולא ניתן יהיה לשחזרו
הים העמוק כמעט לא ידוע ומוכר לנו – אפילו פחות מהירח. הוא חשוך, קר, שורר בו לחץ אטמוספרי אדיר, ולמרות זאת – הוא מלא בחיים.
ככלל, היצרנות הביולוגית בים העמוק היא נמוכה יחסית, בגלל היעדרו של אור השמש. זו אחת הסיבות לרגישות הגדולה של אזור זה להפרעות. פגיעה בים העמוק מותירה צלקת החרוטה לדורות בקרקע הים, בגלל שההתחדשות הביולוגית היא מאוד איטית בבית גידול זה. למרות זאת, מוערך שהמגוון הביולוגי בים העמוק הוא עצום. לדוגמה, מוערך כי קיימים יותר מיני אלמוגים של מים עמוקים, מאשר מיני אלמוגים בים הטרופי! (1)
החיים בסביבה כה מאתגרת כמו הים העמוק, מחייבים את האורגניזמים השוכנים בו להתאמות ייחודיות ופתרונות מופלאים לסביבה הקיצונית בהם הם שוכנים. הנה כמה דוגמאות איך זה לחיות בים העמוק…
המזון בים מגיע, בבסיסו, מיצורים המנצלים את אור השמש (כמו אצות), ואלה נמצאים במים הרדודים, עד עומק של כ-200 מ' שאליו חודר אור השמש.
בעומק הים החשוך לא קיים בסיס מארג המזון המבוסס על השמש, ולכן יצורי הים העמוק ניזונים בחלקם מה"שאריות" מלמעלה: חלקיקי מזון, שאריות של יצורים חיים והפרשות של בעלי חיים אשר "נושרים" מהמים העליונים אל עומק הים. תופעה זו מכונה גם "שלג ימי" בגלל שהיא נראית כפתיתים לבנים הנושרים מטה.
חיות הניזונות מהשלג הימי כוללות, למשל, את אלמוגי המים העמוקים, ספוגים, תולעים צדפות, ושפע של מיקרו אורגניזמים אשר מפרקים את הנשורת והם עצמם הופכים לבסיס מארגי מזון של הים העמוק. כל אלה המקיימים עולם חי עשיר המתבסס על מה שמגיע מהעולם המואר שלמעלה.(2)
יש כאלה שלא צריכים טובות מהשמש…
(2) ברנע א. 2016. המצע הרך בים התיכון. החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים.
(3) סקר אסטרטגי סביבתי לחיפוש ולהפקה של נפט ושל גז טבעי בים –חלק ג'. 2015. איסוף וניתוח מידע סביבתי קיים, מיפוי בתי גידול והצעה למדדים לפגיעות אקולוגית בהקשר לפעילות הנדסית של חיפוש והפקת נפט וגז טבעי במרחב הימי של ישראל בים התיכון. דוח חקר ימים ואגמים לישראל )חיא"ל) IOLR Report H20/2015. דוח מכון גיאולוגי GSI/11/2015.
אחת התופעות המדהימות בים העמוק היא התקשורת. בסביבה חשוכה, בעלי החיים מתקשרים זה עם זה באמצעות צלילים, "ריחות" (תקשורת כימית), ובעיקר – בעזרת אור.
כולנו מכירים את הגחליליות, המתקשרות זו עם זו בעזרת הבהובי אור בלילה החשוך. ביבשה זוהי תופעה נדירה, אך בים העמוק זו תופעה נפוצה ביותר, אשר נמצאת בשימוש של למעלה מ75% מהיצורים! (4)
אור משמש את האורגניזמים במעמקים כדי לתקשר עם בני זוג, למשוך טרף, לבלבל טורפים, ועוד. דוגמאות מוכרות הן דג החכאי, המציב פיתיון של כדור אור לפני פיו העצום בתקווה למשוך טרף, ודיונון שמפזר ענן של אור מסנוור בעת הימלטות מטורף.
(4) Martini, S. and Haddock, S. H. D. Quantification of bioluminescence from the surface to the deep sea demonstrates its predominance as an ecological trait. Sci. Rep. 7, 45750; doi: 10.1038/srep45750 (2017).
כיום מבוצעות בים העמוק בעיקר פעולות הקשורות לחיפוש והפקת אנרגיה.
פעולות אלה פוגעות במערכת האקולוגית הן בשלב החיפוש (הפעלת מכשירי סונאר עוצמתיים שפוגעים בחלק מהיצורים החיים), בשלב קידוחי הניסיון (פגיעה בתשתית הקרקע ופוטנציאל זיהום), קידוחי ההפקה (פגיעה בתשתית הקרקע ופוטנציאל זיהום, הנחת תשתיות הולכה, זיהום תאורה ורעש).
פעילויות דיג מכמורת בעולם מגיעות לעיתים גם לעומקים גדולים של מאות מטרים (נכון להיום – לא בישראל) , ושם זורעות הרס רב על פני כל יצורי הקרקעית השוכנים בים העמוק.
ככל שתתפתח הטכנולוגיה, עלול דיג המכמורת להעמיק ולחרוש את הקרקעית בצורה אינטנסיבית יותר בים העמוק, גם בישראל. יש לוודא שלא יותר למכמורת לבצע דיג בים העמוק (5).
בעתיד, עלולים לצוץ איומים נוספים, במקרה שיתגלו מרבצים של מינרלים בקרקע הים (6).
(5) www.savethehighseas.org/deep-sea-fishing
(6) www.savethehighseas.org/deep-sea-mining
(1) www.savethehighseas.org/discover-the-deep-sea