כלי נגישות

צבר קמה

 

מהות הפרויקט:
אגודה חקלאית צבר קמה, המורכבת מ-7 קיבוצים ומושבים באזור שפלת יהודה והרי ירושלים, מחזיקה ומנהלת שטחים חקלאיים בשטח כולל של 30,000 דונמים. בחלקים נרחבים של השטח מתקיימת פעילות חקלאית אינטנסיבית הכוללת מחזור גידולים רב-שנתי עם גידולי חיטה, כותנה וירקות. בנוסף, חלק מהשטח כולל פרדסים ומטעים נשירים שונים.
העיבוד האינטנסיבי, יחד עם הטופוגרפיה וערוצי הנחלים החוצים את השטחים החקלאיים, גורמים לסחף קרקע ונגר רב הזורם מהשטח החקלאי ומגיע לערוצי הנחלים המרכזיים באזור – נחל תמנה מצפון ונחל ברקאי מדרום.
הפרויקט מתמקד ביישום פתרונות מבוססי טבע לצמצום סחף הקרקע ומזהמים, באמצעות צמחייה מקומית, תוך הגדלת המגוון הביולוגי הקיים.
מהות הפרויקט היא שילוב בין חקלאות בת-קיימא לשימור אקולוגי, תוך הפחתת עלויות תפעוליות ושיפור איכות המערכות האקולוגיות באמצעות תכנון אגני לוויסות סחף קרקע ונגר. כמו כן, הפרויקט כולל הקמת פיילוטים למיתון זליגת סחף ונגר מהשטח החקלאי אל הנחלים, עם ניטור השפעות המיזם על הקרקע והנחלים.

 

תוצרי הפרויקט:

  • מודל מבוסס ממ"ג:
    מודל המשלב בין אזורים המועדים לסחף קרקע לאזורים ערכיים אקולוגית, לטובת זיהוי אתרים לטיפול באמצעות פתרונות מבוססי צומח או פתרונות הנדסיים רכים.
  • מתודולוגיה לשילוב פתרונות מבוססי טבע:
    מתודולוגיה לצמצום סחף הקרקע וזליגת מזהמים במרחב החקלאי, תוך התחשבות בצרכי החקלאי, במגוון הביולוגי ובניהול הנגר.
  • פיילוטים לבחינת יעילות הפתרונות:
    הוקמו שתי רצועות חיץ באורך 250 מטר עם צמחייה מקומית בגדות נחל תמנה ונחל הריף, במטרה למנוע זליגת סחף ומזהמים לנחלים. הפיילוטים כוללים ניטור לבחינת השפעתם על הסחף היוצא מהשטח החקלאי לעבר הנחלים.
  • תכנית אגנית לניהול נגר וצמצום סחף ומזהמים:
    תכנית עבור האגן הנבחר, המבוססת על המתודולוגיה המוצעת.
לסקטור חקלאות ומזון